Ponad 110 osób, blisko 17 km, ponad 50 uwolnionych książek i prawie 50 nagród – to liczbowe zestawienie siódmej edycji Odjazdowego Bibliotekarza w Łodzi.

Ta, wymyślona przez Paulinę Milewską (członkinię Zarządu Fundacji Fenomen), akcja z roku na rok gromadzi coraz więcej uczestników i miejscowości. W 2016 r. zgłoszono już 203 przejazdy w całym kraju, w 2015 r. w akcji udział wzięło ok. 12 000 uczestników. W Łodzi pomarańczowy przejazd odbył się po raz siódmy.

Uczestnicy spotkali się przed Biblioteką Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi, gdzie wykonano wspólne zdjęcie, a każdy mógł przystroić swój rower w pomarańczowe balony i flagi z logo imprezy.

Dodatkowo – z okazji roku Sienkiewicza – na specjalnych planszach przygotowano cytaty z twórczości pisarza – „Mieszkanie bez książki ciemniejsze jest niż bez lampy:, „Bar… wzięty!”, „Nie wylewaj, waćpan, wina” – cieszyły się one powodzeniem zarówno na starcie, jak i na mecie przejazdu.

Na mecie rajdu uczestnicy mogli wymienić się książkami, sprawdzić swoją zręczność podczas prowadzenia roweru transportowego (tzw. cargo), wziąć udział w konkursie wiedzy o twórczości Sienkiewicza oraz – tradycyjnie już – liczyć na szczęście podczas losowania upominków. Wręczono też nagrodę za najbardziej odjazdowe (pomarańczowego) przebranie. Po zakończeniu wydarzenia, chętni mogli oznakować swój rower w siedzibie Straży Miejskiej.

Łódzka trasa liczyła blisko 17 km i prowadziła pomiędzy bibliotekami akademickimi, publicznymi ich filiami na osiedlach. Pełną mapę bibliotek miejskich w Łodzi można znaleźć na tej stronie.

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji i doniesień medialnych, do których linki zgromadzono na Facebook’u, na stronie wydarzenia.

Organizatorzy: Fundacja Normalne Miasto Fenomen, Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, Biblioteka Politechniki Łódzkiej, Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. prof. T. Kotarbińskiego w Łodzi, Asp Łódź.

Tekst: Katarzyna Mikołajczyk (Fundacja Fenomen)
Fotografia: Paweł Wojtyczka (c)